Saturday 28 April 2012

Zeilen en Vissen

Nieuw Zeeland heeft veel water. En veel vissen. Dus zijn er veel mensen met boten. En zijn er veel mensen die vissen. Vorig weekend mocht ik een dagje met Darin en zijn vader te water op de Tasman Sea in hun zeilboot. Een boot met een kleine kajuit en twee zeilen. En een motor voor als het tegen zit. De wind stond gunstig dus we hebben de moter niet veel gebruikt.

Aan het einde van de dag wordt je door de vrouw des huizes afgerekend op de vis vangst. En we hadden een gouden dag. Een dagrecord voor deze boot.  De eerste twee hieronder. Dit zijn trouwens Kahawai (Australische zalm).


Er volgde er nog een. Of eigenlijk drie. Nummer 4 lag aan mij. De techniek om de vis binnen te halen was niet perfect. Dus ontsnapte ie. Dat was kwalijk. En nummer 5 was een Baracuda (Snoek geloof ik). Meer dan een meter lang met grote tanden. We wisten niet hoe snel we die van de haak moesten krijgen en terug de zee in.

De vissen worden op de boot "gebloed" en dan gaan ze de koelbox in. Vervolgens eenmaal thuis worden ze gefileerd en dan de smoke box in. En dan eten. Best wel okay.

Hier nog het bewijs van de drie gevangen vissen. Nummer drie was een kleintje.


Dit zal niet de laatste vis zijn die jullie op deze blog zien! Ik ga proberen met zo veel mogelijk soorten op de foto te komen.

Monday 23 April 2012

Tongariro Crossing

De laatste twaalf maanden waren voor mij een rots klim winterslaap. Nadat ik in februari vorig jaar aan mijn knie geopereerd was, stelde het allemaal weinig voor. Er was niet veel gelegenheid voor, maar ook de honger leek even weg.

Maar vorig weekend was dan toch weer de eerste kans. Ik mocht me een paar dagen aansluiten bij de Hollandse klimdames Geiske en Marianne, die al een paar maanden op klimwereldreis waren en nu Nieuw Zeeland aan deden.  De week van te voren ging ik voor het eerste in Nieuw Zeeland naar de klimhal. En zelfs een tweede keer.  Ik was er klaar voor!

Dat viel dus tegen. Een les in nederigheid. Fitte vrouwen! Ik moet wel zeggen dat de dames ook voor het gemak het steilste gebied van Nieuw Zeeland hadden uitgezocht; dat helpt niet als je een slappeling bent. Ook kwam ik aan nadat zij hun warming up routes al hadden gedaan. Dat helpt ook niet.

Het klimmen was fantastisch! Super om weer de rots te voelen. Om na een paar routes in de schemering weer terug naar de auto te lopen met een vermoeid gevoel. Maar het was dus ook wel een drama. Ik kwam maar een keer boven. Het lichaam piepte en kraakte. Twee vingers aan mijn rechter hand deden pijn. Mijn rechter schouder. Maar het was mooi, en de honger is terug! Dus binnenkort hopelijk weer meer klim nieuws.

Wandelen.
Het goede nieuws was dat er voor zaterdag een wandeling op de planning stond. De Tongariro Crossing. Volgens de Lonely Planet "frequently named as the best one day walk in New Zealand".
De wandeling gaat voor een groot deel door een bizar vulkanisch maan landschap. Er liggen brokken zwarte rots van een uitbarsting in de jaren '70. Verder op ook diep blauw groene meertjes een een dampende vulkanische bodem:


Het zal misschien niemand verbazen dat deze omgeving voor film gebruikt wordt. De bekendste is waarschijnlijk de Lord of the Rings. Elke berg die we hier zien heeft ook een film naam. Zoals Mount Doom. Naast de groene kleuren ook veel intense rode kleuren. Het lijkt net Mars! Hier Geiske en mijzelf.


En tot slot dan het laatste stuk van de wandeling. Een langzaam dalend pad terug de bewoonde wereld in. Het wordt langzaam groener.


Aan het eind lopen we we zelfs weer door een soort van tropisch regen woud terug naar de auto.

PS.  Tot slot hier nog een klein geheim: Ik heb de Lord of the Rings nog nooit gezien! Ik ben altijd erg stil als de film hier ter sprake komt...

Saturday 14 April 2012

Verhuisd

Ik denk dat dit de makkelijkste verhuizing van mijn leven is geweest. De meeste spullen waren nog ingepakt. We waren met zijn vijven. We hadden een busje van 12 m3. 's Ochtends vroeg op gestaan. De sleutel van mijn nieuwe huis opgehaald. Het busje opgehaald. En toen kwam ik tot de conclusie dat er eigenlijk niet zo heel veel te doen was. Dus wat gerelaxed totdat om drie uur de hulp kwam.

Drie keer op en neer rijden. 1200 meter per rit.  De dame van de verhuur had mij wel een aantal keren duidelijk gemaakt dat het verplicht was de tank weer af te vullen na gebruik. Ik keek op de teller bij teruggave. 8.4 km. De minimum afgave van 5 liter benzine ging ik niet halen. Dus het busje zo maar terug gebracht. Nooit meer iets van gehoord. Rond half zes zaten we aan het bier op mijn nieuwe terras.

Van de verhuizing zelf heb ik leuke foto's. Die staan op mijn oude Nikon camera. Ik vond hem weer terug bij de verhuizing. Onder de bank ja. Maar nu is er een probleem, want ik kan de kabel van de Nikon camera niet meer vinden. Dus dat werkt ook niet meer. Maar hierbij iig aan de hand van een paar foto's een toer door mijn nieuwe huis.

De voorkant. Het is een vrij nieuw huis, 5 jaar oud. Het ligt vlak bij Fitzroy beach. De buurman heeft het zelf laten bouwen. Hij heeft voor zich zelf de A-woning ernaast gekozen. Maar dit huis is ook wel prima. Het heeft ook weer een garage voor 2 auto's. Ik kan niet meer zonder.


Het huis heeft twee verdiepingen, waarvan ik de onderste eigenlijk niet zo veel gebruik. Er zijn daar twee slaapkamers, een badkamer, iets van een studeer kamertje. En een terras. Hier een foto van een van de slaapkamers.


Als we dan de trap op gaan komen we eigenlijk gelijk in de woonkamer met open keuken. De verhuurder heeft ook een grote eettafel laten staan, wat ideaal is voor etentjes.  Voor een Nieuw Zeelands huis is het ook allemaal best wel nieuw.


Aan de achterkant van de foto is ook net mijn slaapkamer te zien. Die zit aan de voorkant. Tussen de keuken en de slaapkamer zit ook nog een badkamer. Geen bad. Maar wel een prima douche. En een boiler op zonnecellen!

Het huis heeft niet echt een tuin. Maar wel beneden een terras en boven een balkon. Met prima uitzicht op Fitzroy beach, wat misschien wel het grootste pluspunt is van het huis. Fitzroy beach is ook een van de betere surf stranden van Nieuw Zeeland. Van de week waren de wereld beker wedstrijden surfen voor dames daar. Het wordt hoog tijd dat ik ook leer surfen!

Tot slot nog twee fotoos. Het terras beneden:


  En het uitzicht uit de woonkamer :)