Wednesday 2 January 2013

Fiji

De minst avontuurlijke vakantie ooit was gepland. Vijf dagen resort op een tropisch eiland.  Met een vriendin, een vliegtuig en een driver. Maar dan treft Cyclone Evan Samoa. 4 doden. We zullen vliegen op zondag, op zondag avond zal de cycloon Fiji treffen. We mogen toch gewoon vliegen...

Op Fiji is het heet. En iedereen bereid zich een beetje voor op de cycloon. Een beetje, want Fijianen zijn relaxed en die zien het wel. De weerman weet ons te vertellen dat de cycloon sterker is geworden, van een categorie 2 op Samoa naar 4 of 5 voor de kust van Fiji. Wind van 250 km/u.

Onze driver weet ons nog net voor de weg sluit naar het resort te brengen. Daarna blijven we dan twee dagen binnen. Het is erg winderig en nat. Kokos noten vallen als kersen van de boom. Naast ons huisje breekt een palmboom af:

 
Er staan wel meer palmbomen rond ons huisje, met rieten dak. Maar het loopt allemaal goed af.  Het blijkt dat we geluk hadden, dit stukje is het beste af van heel Fiji. Nadeel is  wel dat als de wind eenmaal is gaan liggen, de zee nog steeds woest is. Dus alle water activiteiten zijn onmogelijk. Als alternatief doen we een toer bij een naburig "authentiek" dorp. Het lijk me een toerisch gebeuren, maar je moet toch iets.
 
En het valt mee! De Fijianen blijken weinig opdringerig en bovendien uitermate vriendelijk. We mogen wel dingen kopen van de lokale markt.  Hier een foto van een van de jongste dorpbewoners. In de town hall.
 


De dag hierna is alweer de laatste volle dag. Het water is in de ochtend nog steeds dicht. Dus wordt het shoppen. We laten ons door een driver afzetten in een stadje 50 km verderop, maar willen met het lokale vervoer terug.

Het plaatsje doet me denken aan Sri Lanka. Of China. Of plaatsen in Afrika. De  mensen spreken engels dus dat is wel relaxed. Prima shoppen voor weinig geld. Stiekem toch lunchen bij een Westerse tent. We komen er achter dat we voor 3 dollar de bus terug kunnen nemen:


De bus is helemaal vol. Kinderen zitten op schoot. Maar hij heeft zelfs airco. En we hebben geluk. Vlakbij de afslag richting resort worden we door een pickup meegenomen tot bij het resort. Door de dorpelingen van gisteren. Vriendelijk. We hebben nu nog wat tijd over kunnen eindelijk doen wat de bedoeling was. Snorkelen en ....