Wednesday 17 October 2012

Auckland (II)

Misschien had de titel mijn verjaardag moeten zijn! Maar daar valt niet zo heel erg veel over te vertellen. Was een prima avondje met vrienden en dus vooral collega's. Als de zon hier nou een keertje gaat schijnen dan koop ik een bbq en gaan we lekker lamsvlees bakken op het terras. En drinken we lekkere Nieuw Zeelandse Sauvignon Blanc.
Als ik een bbq van een normaal formaat kan vinden tenminste! Ze doen het hier op gas. En een kleine is een 4 pits brander. Die is dus een meter breed en bijna net zo diep. En vaak nog een extra brander er naast op een uitbouwvleugel. Als je een beetje van BBQen houd dan koop je een zes pits. Ze zeggen dat die geschikt zijn voor groepen tot zo'n 25 man, en ik kan je vertellen dat je die dan allemaal tegelijk een volledig gare kalkoen poot kunt geven. Dus ik zoek nog even verder.

Ik had nog een paar foto's uit Auckland beloofd! Als eerste een foto van One tree Hill. Een 182m hoge vulkaan. Je kunt de echte boom inderdaad niet zien.


Dat is een verhaal met een geschiedenis. Er stond een boom. Die werd in 1850 door een blanke gekapt. Onduidelijk waarom. En toen stond er weer een boom. Een spar. Die werd in 1994 verwond, en in 2000 door een Maori met een ketting zaag zo toegetakeld dat ie het niet gered heeft. Klaar blijkelijk was het geen inheemse boomsoort en daarom voor de Maori het doelwit om hun verontwaardiging over de blanken kracht bij te zetten. Er is nog geen nieuwe boom. er is onenigheid  over de boomsoort. Wel staat er dus een hele grote obelisk. Al sinds 1940.
 
Hieronder het uitzicht vanaf de boom op het centrum van Auckland. De grootste stad van het land!




Wednesday 3 October 2012

Auckland

Al weer een paar weken stilte! Google is goed in het delen van bezoekers gegevers en laat zien dat het aantal bezoeker de afgelopen maand gehalveerd is! Het is hier misschien wel komkommer tijd maar ik zou toch wel wat beter moeten kunnen..

Zo was ik laatst een weekend in Auckland. Miljoenen stad. De enige. Met 1.4 miljoen mensen woont 1/3 van Nieuw Zeeland er. Ik vraag me af of er landen zijn met vergelijkbare statistieken? Als je de voorsteden meetelt is het zelfs de helft van Nieuw Zeeland. De ene helft van het land zegt dat Nieuw Zeeland ten zuiden van Bombay Hills eindigt. En de andere helft zegt dat het daar begint.

Qua afslagen hebben ze het in Auckland op de snelweg handig voor elkaar. Er gaat eigenlijk maar een snelweg. Van noord naar zuid. Of zuid naar noord. Dat laatste is toepasselijker. Want het nummer van de afslag geeft aan hoeveel kilometer het nog is naar het noordelijkste puntje van het land. Naar Cape Reinga. Briljant. Afslag 375 ligt net ten zuiden van Auckland. En afslag 386 ligt er 11 km vandaan. Ken je een afslag en je kent ze allemaal. Als je uit het zuiden komt en je ziet afslag 433 en je moet naar 373? Dan weet je gelijk dat het nog 60 kilometer is.

De kiwi's hebben iets vergelijkbaars gedaan bij het nummeren van huizen op land weggetjes. Huis  nummer 110? Dan ligt je huis 1100m van de hoofd weg. Nummer 1190? Dan is het 11.9 kilometer. je tuurt nooit meer in het donker naar niet te vinden huis nummers bij boerderijen! Je kijkt even naar de kilometer teller aan het begin van de weg en geeft dan vol gas!

Jullie zijn natuurlijk niet alleen geeinteresseerd in de feiten. Misschien zelfs wat nerderig. Daarom hier ook wat fots's.  Ik was bij Nanne en Madelon op bezoek. De eerste dag gingen we blowkarten. Gaaf. Veel wind en met 50 km per uur over het strand crossen. Dat mag gewoon. Het is niet afgezet. Ben wel 5 keer omgeslagen maar geen pijntje gehad!

Hier staan we aan het begin van de rit klaar. Geen zon maar genoeg wind.



Hier Nanne in aktie in zijn postbode pak. Je wordt er wel een beetje vies van.


Binnenkort meer! Ik snap bijna de rugby regels en het wordt steeds leuker. Ook cricket is gaaf!